Η σημερινή ημέρα έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, ως η ημέρα που έφυγε από κοντά μας, η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.
Η Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός με αντιδικτατορική δράση, η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού της χώρας μας και μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα, υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα και κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας.
Σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης και πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων.
Ήταν η Μελίνα όλων των Ελλήνων, αλλά και των φιλελλήνων και πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός, η βαριά βιομηχανία μας, είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του.
Ως Υπουργός ήταν η πρώτη και ο μπροστάρης για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που φώναζε με όλη της την ψυχή « ΘΕΛΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ». Εφάρμοσε μια έντονη εξωτερική πολιτιστική πολιτική, οργανώνοντας πολλές και σημαντικές εκθέσεις σε μουσεία του εξωτερικού, καθώς και εκδηλώσεις ουσίας. Η Μελίνα Μερκούρη συνέλαβε την ιδέα και ανέθεσε τη μελέτη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, την ενοποίηση δηλαδή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας στον άξονα Ιερά Οδός – Πλάκα – Στύλοι Ολυμπίου Διός, για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου.
Θεωρούσε πως ο πολιτισμός «είναι η ψυχή της κοινωνίας» και πρότεινε τον πιο σοβαρό και μεγάλο επίσημο πολιτιστικό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, που υλοποιήθηκε το 1985 με πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα την Αθήνα.
Η Μελίνα Μερκούρη έδωσε όλη της την ενέργεια στην πολιτική, πάντοτε στον τομέα του πολιτισμού, ούσα η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού, την πρώτη οκταετία διακυβέρνησης. Πίστευε στην πολιτιστική αποκέντρωση η οποία ξεκίνησε από τις περιοχές μας το 1981 και δύο χρόνια αργότερα θέσπισε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα σε όλη τη χώρα.
Συνδέθηκε και με την περιοχή μας καθώς εκτός από ιδρυτικό και ηγετικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε βουλευτής Β’ Πειραιά, το 1977 και το 1981.
H πόλη μας είχε τη χαρά να ονοματοδοτήσει «Μελίνα Μερκούρη» το Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας, στην Γρ. Λαμπράκη, ως φόρο τιμής για την προσφορά της στην τέχνη, στον πολιτισμό, στο κοινωνικό σύνολο, έτσι ώστε η αγαπημένη του ελληνικού λαού, Μελίνα Μερκούρη, να βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του πολιτισμού της πόλης μας, όπως βρίσκεται στην καρδιά μας.
Δυστυχώς σήμερα το όνομά της απουσιάζει τόσο από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, όσο και από τον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού, καθώς τα γράμματα που σχημάτιζαν το όνομά της αποξηλώθηκαν και δεν αποκαταστήθηκαν.
Ο πολιτιστικός φάρος της, όμως θα φωτίζει τις ψυχές μας για πάντα.
Από το Γραφείο Τύπου του επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονος Ανθρώπινος Κορυδαλλός, ξανά» και υποψήφιου Δήμαρχου Στέφανου Χρήστου.
Κορυδαλλός, 6 Μαρτίου 2023