Κείμενο της Υβόννης Παπαδοπούλου (φιλόλογος -υπ.δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό Σύγχρονος Ανθρώπινος Κορυδαλλός)
Χθες στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου η συνδοίκηση Χουρσαλά – Δημόπουλου μίλησε περί των πεπραγμένων της. Για άλλη μια φορά οι πολίτες του Κορυδαλλού αρκέστηκαν σε λόγια μεγάλα, αλλά κούφια περιεχομένου. Για άλλη μια φορά ακούστηκαν όμορφες εκθέσεις ιδεών που δε θα λάβουν ποτέ σάρκα και οστά. Για πρώτη φορά όμως, δεν έλαβαν προσκλήσεις οι φορείς της πόλης και δεν δόθηκε ο λόγος στους πολίτες, ώστε να κρίνουν τα πεπραγμένα. Ανέκαθεν, η έκθεση των πεπραγμένων της εκάστοτε δημοτικής αρχής ήταν γιορτή της Δημοκρατίας, με κατάμεστη από φορείς και πολίτες αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου όλοι λάμβαναν τον λόγο και έκριναν. Χτες, τίποτε από αυτά δεν έγινε. Ο λόγος δεν δόθηκε. Ακούστηκε ΜΟΝΟ η φωνή της διοίκησης. Αν αυτό δεν είναι φιάσκο, τότε τι είναι;
Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής λοιπόν, πράγματι δεν είναι λίγα. Είναι πολλά, τόσα πολλά που είναι πλέον ορατά και στον πλέον αναρμόδιο και στον πλέον αδιάφορο με τα δημοτικά θέματα.
Δυστυχώς, η διοίκηση χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας. Τίποτε δεν ανακοινώνεται. Ουδείς ενημερώνεται για αποφάσεις. Τρεις εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ερωτούν και απάντηση δεν λαμβάνουν. Καταθέτουν έγγραφα – ερωτήσεις, παίρνουν αριθμούς πρωτοκόλλου, αλλά απάντηση δεν παίρνουν ποτέ. Μια διοίκηση που ενεργεί νόμιμα και έχοντας στο πλευρό της τις δημοκρατικές διαδικασίες θα απαντούσε αμέσως χωρίς φόβο. Ο σημερινός όμως δήμαρχος σιωπά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν καμία απάντηση θα ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία, αυτής της δικαστικής οδού. Εκεί, σύσσωμη η διοικούσα παράταξη θα δώσει απαντήσεις.
Ως «απευθείας ανάθεση» νοείται η διαδικασία ανάθεσης χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα, στο πλαίσιο της οποίας οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς αναθέτουν στον οικονομικό φορέα της επιλογής τους, κατόπιν έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 118 και 328. Οι Απευθείας Αναθέσεις λοιπόν θεσπίστηκαν από τον νομοθέτη για να διευκολύνει το έργο των δήμων σε έκτακτες ανάγκες. Εδώ όμως, στον δήμο Κορυδαλλού οι Απευθείας Αναθέσεις είναι πάγια τακτική. Σχεδόν τα πάντα, έργα που υπάρχει ο χρόνος να λάβει ο δήμος προσφορές και άρα καλύτερες τιμές, τα αναθέτει απευθείας σε ανθρώπους – εταιρείες δικές τους. Αυτό δείχνει την αντίληψη αλλά και την πρακτική των διοικούντων να χρησιμοποιούν τακτικές αδιαφάνειας. Για το έτος 2021 δόθηκαν αναθέσεις ύψους 1.975.553,64! Σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν σε απευθείας αναθέσεις, δηλαδή χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς προσφορές χωρίς ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι απευθείας αναθέσεις; Με ποια κριτήρια επιλέγονται σε ποιους θα δοθούν χρήματα των Κορυδαλλιωτών χωρίς προέγκριση;
Ακόμη όμως και σε όσους διαγωνισμούς πραγματοποιούνται παρατηρούμε μονίμως τις ίδιες εταιρείες να λαμβάνουν μέρος και μάλιστα να δίνονται πολύ χαμηλές εκπτώσεις. Έτσι προστατεύει ο πρώτος πολίτης της πόλης τα χρήματα των δημοτών; Γιατί ο δήμος το επιτρέπει αυτό; Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι στο διαγωνισμό για τα Led, οι υπεύθυνοι έδιωξαν την εταιρεία που έδωσε την καλύτερη προσφορά και κράτησαν τους ‘’ημέτερους τους’’. Στον Διαγωνισμό για τα LED καταθέτουν προσφορά πέντε εταιρείες, απορρίπτονται οι τέσσερις και ο ένας που απομένει δίνει έκπτωση 10% και παίρνει την προσωρινή ανάθεση. Στον Διαγωνισμό για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου Δημαρχείου κατεβαίνει ΕΝΑΣ υποψήφιος, παίρνει το έργο με έκπτωση 6.3%. Γιατί ο δήμος Κορυδαλλού επιτρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία ενώ έχει λάβει μέρος μόνο μια εταιρεία; Τέλος, όσον αφορά τον Διαγωνισμό για την ανάπλαση Καραολή-Μπουμπουλίνας, υποβάλουν υποψηφιότητα τρεις εταιρείες και η πρώτη παίρνει το διαγωνισμό με έκπτωση 5.02%. Οι άλλες δύο έδωσαν 4% και 2,7% έκπτωση.
Στους διαγωνισμούς των τριών τελευταίων ετών επί Χουρσαλά-Δημόπουλου εκτός από ελάχιστους ως και “ατομικούς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ” έχουμε χαμηλές εκπτώσεις που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν αστείες ή και προκλητικές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσίαζε ο διαγωνισμός για τα LED όπου η προδικαστική επιτροπή αποφάσισε πως ο νικητής του διαγωνισμού είναι άλλος από αυτόν που ανέδειξε ο Δήμος Κορυδαλλού και είχε δώσει έκπτωση άνω του 50% αλλά τον απέρριψαν. Όλα τα ανωτέρω βασίζονται σε στοιχεία αναρτημένα στη Διαύγεια.
Ο Δήμαρχος σχεδόν 6 μήνες πριν από τις εκλογές εξαγγέλλει έργα εκατομμυρίων, που είναι όμως στα χαρτιά, κοινώς Προεκλογικές Σαπουνόφουσκες. Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες των χαρτιών δεν πληρούν κανένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου και κανένας δεν έχει διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα όταν σε δύο ή τρία χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Αυτός ‘’ο χορός των εκατομμυρίων’’ δεν μπορεί να πείσει κανέναν πλέον, γιατί χάθηκε το ‘’παιχνίδι’’ για την δημοτική αρχή. Τα έργα της δημοτικής αρχής αυτήν την τετραετία είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτα, αν βέβαια εξαιρέσουμε τα βαψίματα σχολείων και κάποιες ασφαλτοστρώσεις που και αυτές έγιναν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς παρακολούθηση με αποτέλεσμα την επιβάρυνση στην καθημερινότητα των δημοτών. Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι εξαγγελίες των χαρτιών παραπέμπονται στην επόμενη δημοτική αρχή.
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια η πόλη του Κορυδαλλού περιμένει την έναρξη λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Ένα έργο πνοής για την πόλη που συνεχώς παίρνει παρατάσεις. Πόσο επιβαρύνουν το ταμείου του δήμου και κατ’ επέκταση τους δημότες αυτές οι παρατάσεις; Έργο που έπρεπε να παραδοθεί στις 30-03-2020 σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, με 3 έτη καθυστέρησης κι ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει!! Το πάρκο Αναψυχής είχε λάβει 12 παρατάσεις, ενώ το Κολυμβητήριο 9! Επαναλαμβάνω, πόσο έχουν κοστίσει στους πολίτες αυτές οι παρατάσεις;
Αυτά είναι τα πεπραγμένα της συνδιοίκησης. Αδιαφάνεια, αδιαφορία για τις δημοκρατικές διαδικασίες ενημέρωσης, ‘’σπατάλη’’ δημοσίου χρήματος, παρατάσεις έργων, επιβαρύνσεις πολιτών τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αναβάθμισης ποιότητας ζωής και φυσικά λόγια κούφια, φούσκες, χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρισμα.
Κύριοι, ο Κορυδαλλός αξίζει καλύτερες μέρες, και θα τις έχει.