Οι αγώνες μας για την απομάκρυνση των Φυλακών.

Από την πρώτη στιγμή των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων, κανείς δεν πίστευε πως οι φυλακές Κορυδαλλού θα μπορούσαν να απομακρυνθούν.

Είχαν, μάλιστα χαρακτηρίσει τον Δήμαρχο Στέφανο Χρήστου, για τις πρωτοβουλίες και το όραμά του, «ρομαντικό»(!!!).

Κι όμως! Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δήμου και των Δημοτών, καταφέραμε:

  1. Να μην επεκταθούν οι φυλακές.
  2. Να παραχωρηθεί στον Δήμο η έκταση του πρώην Ασύλου. Σε αυτό τον χώρο, όπως είχε προγραμματιστεί από την Δημοτική μας Αρχή, κτίστηκαν το Νέο Δημαρχείο, το 3ο Γυμνάσιο και το 1ο και το 2ο Λύκειο Κορυδαλλού. Επίσης κατασκευάστηκαν γήπεδα ποδοσφαίρου 8χ8 και 5χ5, για τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου του Κορυδαλλού, καθώς και γραφεία στα οποία εγκαταστάθηκαν όλες οι Ποδοσφαιρικές ομάδες του Κορυδαλλού, που ήταν μέχρι τότε άστεγες.
  3. Να πραγματοποιηθεί η μερική απομάκρυνση των γυναικείων φυλακών με το κλείσιμο ορισμένων από τις πτέρυγές τους, και να αποδοθούν στον Δήμο 20 από τα 26 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι γυναικείες φυλακές, εκεί που σήμερα δημιουργείται το πάρκο πρασίνου και αναψυχής, καθώς και άλλο ένα γήπεδο 5χ5 για τις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου.

Η ολική απομάκρυνση των φυλακών: αδιαπραγμάτευτος στόχος

  • Το 1995 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Στέφανου Χρήστου δημιουργήθηκε επιτροπή για την απομάκρυνση των φυλακών με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Κορυδαλλού. Τότε διοργανώθηκαν δύο ανοικτά Δημοτικά Συμβούλια (το ένα μπροστά στο χώρο των φυλακών κατά τη διάρκεια της μεγάλης εξέγερσης) και Πανκορυδαλλιώτικη συγκέντρωση για το ίδιο θέμα με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου.
  • Το 1996 μετά από έντονους αγώνες και προσπάθειες παραχωρείται στον Δήμο Κορυδαλλού ο χώρος του παλιού αναμορφωτηρίου.
  • Το 1997 άρχισε η αποσυμφόρηση των φυλακών Κορυδαλλού, με τη μεταφορά του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανηλίκων στις φυλακές του Αυλώνα.
  • Κατά το διάστημα 1998-2000 ήταν συνεχείς οι αγώνες και οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, που έφεραν τελικά ως αποτέλεσμα, την συνυπογραφή του Χρονοδιαγράμματος Απομάκρυνσης των φυλακών, το 2001.
  • Κατά το 2002 προχώρησαν οι δημοπρατήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άρχισαν να μεταφέρονται κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό στον Ελαιώνα Θηβών.
  • Τον Φεβρουάριο του 2003 έγινε η μεγάλη συγκέντρωση που με βάση αυτή τη συγκέντρωση, αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης:
    α. Οι Γυναικείες Φυλακές θα μεταφερθούν στα Βάγια της Βοιωτίας, και
    β. Οι τέσσερις νέες φυλακές στις Σέρρες, στα Γρεβενά, στη Δράμα και στο Δομοκό θα δεχθούν κρατούμενους από τις αντρικές φυλακές του Κορυδαλλού.
  • Τον Δεκέμβριο του 2003 θεμελιώθηκαν από τον Δήμαρχο Κορυδαλλού και τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης τα τέσσερα παραπάνω καταστήματα, καθώς και το σωφρονιστικό κατάστημα στα Τρίκαλα, με τη συμφωνία τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα να στεγάσουν 400 κρατούμενους το καθένα, αντί για 300, και να μεταφέρονται σε αυτά κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό σε ποσοστό 90%.
  • Επίσης, νομοθετούνται ειδικά μέτρα (μείωση ποινών, αποποινικοποίηση διαφόρων αδικημάτων κλπ.) με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι φυλακές του Κορυδαλλού.
  • Στις 23 Μαΐου 2005 επιτυγχάνεται άλλη μια νίκη στο μεγάλο και δύσκολο αυτό θέμα, αφού το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών και Πειραιώς, συνεδρίασε στον Κορυδαλλό υπό την Υπερνομάρχη Φώφη Γεννηματά και τον Νομάρχη Γιάννη Μίχα και αποφάσισε ομόφωνα ότι θα πρέπει άμεσα να φύγουν οι Γυναικείες Φυλακές και να παραχωρηθεί ο χώρος του Νοσοκομείου στο Δήμο, ενώ θα έπρεπε να επισπευσθούν οι εργασίες στα άλλα καταστήματα των φυλακών.
  • Στις 25 Μαΐου 2005 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας αναφέρει στη Βουλή ότι το 2005 τελειώνει το κατάστημα στη Δράμα και ότι το 2006 θα περατωθούν άλλα τέσσερα καταστήματα, υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού.
  • Στις 26 Σεπτεμβρίου 2005 σε ανεπίσημη επίσκεψή του στον Δήμαρχο Στέφανο Χρήστου, ο Υπουργός ανακοινώνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα δημοπρατούνται οι εργασίες προσαρμογής στον Ελαιώνα Θηβών για να μεταφερθούν οι Γυναικείες Φυλακές.

Το 2006 πραγματοποιήθηκε άλλη μια μεγαλειώδης συγκέντρωση έξω από τις φυλακές αποσπώντας τη διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης πως μέχρι τον Δεκέμβριο 350 γυναίκες κρατούμενες θα έχουν μεταφερθεί στον Ελαιώνα Θηβών και σταδιακά έως τις αρχές του 2007 θα έχουν μεταφερθεί σε νέα καταστήματα κράτησης, αποκλειστικά κρατούμενοι των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού.

Τότε πλέον όλος ο πολιτικός κόσμος, οι τρεις τότε πρωθυπουργοί (Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής), όλα τα κόμματα, η Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της (Τοπική και Νομαρχιακή) ήταν απερίφραστα στο πλευρό μας.

****Ήδη από το διάστημα αυτό και μέχρι τις ημέρες που διανύουμε έχουν αποσυμφορηθεί οι φυλακές κατά 950 περίπου κρατούμενους. Ήτοι από τους 2500 κρατούμενους που είχαμε στις φυλακές Κορυδαλλού σήμερα κρατούνται 1600 περίπου

16 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόνο με τον σωστό προγραμματισμό
και τα έργα πηγαίνουμε μπροστά