Ως Δημοτική Αρχή από τη πρώτη στιγμή δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στον Δημότη και τις ανάγκες του. Δημιουργήσαμε υπηρεσίες και δράσεις με σκοπό την παροχή βοήθειας και υποστήριξης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Είκοσι χιλιάδες (20.000!!!) συνδημότες μας έλαβαν βοήθεια από τις Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της κατάστασής τους και την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
«ΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ»
Απασχόληση – Ανεργία
-
Δημιουργήθηκε το Πρώτο Δημοτικό Γραφείο Ανέργων και Επιχειρήσεων που ενημερώνει για θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και για επιδοτούμενα προγράμματα και σεμινάρια. Τότε 900 νέοι βρήκαν εργασία μέχρι το 2006 μέσα από αυτές τις δομές.
-
Λειτούργησε στο Δήμο το πρώτο Δημοτικό Παρατηρητήριο για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα που στεγάστηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων. Στο Δημοτικό Παρατηρητήριο οι νέοι μπορούν να καταχωρήσουν το βιογραφικό τους, να ενημερωθούν για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να κάνουν άμεση αίτηση για όποια θέση τους ενδιαφέρει.
-
Την περίοδο αυτή καθιερώθηκε από τον Δήμο η διοργάνωση της "Ημέρας Καριέρας".
-
Μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος ICLEI, εκπαιδεύτηκαν στελέχη στην συγκρότηση σχεδίων δράσης, για την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο.
-
Υπήρχε συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Δήμου μας ή με αυτές της ευρύτερης περιφέρειας, ώστε να βρίσκουν εργασία οι δημότες μας.
-
Διαμορφώθηκε και λειτούργησε το "Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας".
Πιλοτικές δράσεις για την απασχόληση
-
Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ODISSEIA με Leader την Περιφέρεια Αττικής για έρευνα και μελέτη της Απασχόλησης και της ανεργίας στην Περιφέρεια Αττικής το 2003 - 2004. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτήθηκε με 13,000.00 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Δήμο Κορυδαλλού.
-
Δημιουργήθηκε Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Μερική Απασχόληση. Εγκρίθηκαν 40 θέσεις μερικής απασχόλησης από το ΥΠΕΣΔΑ.
Προγράμματα της ΝΕΛΕ
-
Με ευθύνη του Γραφείου Ενημέρωσης Ανέργων πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια πληροφορικής (3 τμήματα δύο φορές την εβδομάδα με 16 άτομα το κάθε τμήμα).
Επίσης υλοποιήθηκαν:
-
H ΔΕΕΠΠΑΠΕΚ σε σύμπραξη των Δήμων Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού, κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών που προκήρυξε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και αφορούσε ανέργους και άνεργες γυναίκες άνω των 45 ετών.
-
Η ΔΕΕΠΑΠΕΚ υπέβαλε πρόταση στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας για τη δημιουργία Γραφείου Συμβουλευτικής Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων
Προγραμματίσαμε και πραγματοποιήσαμε:
-
Συμμετοχή σε όλα τα σχετικά προγράμματα για την απασχόληση (εθνικά, ευρωπαϊκά), ενώ τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα για την μερική απασχόληση σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.
-
Πάνω από 150 άνεργοι προωθήθηκαν στην απασχόληση, μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Άνω Δεξαμενής - Σχιστού και την Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης της Νομαρχίας Πειραιά.
Προωθήσαμε:
-
Την χρηματοδότηση Δημοτικών προγραμμάτων κατάρτισης για συγκεκριμένα επαγγέλματα με άμεση απορρόφηση των καταρτιζομένων στην αγορά εργασίας, με ιδιαίτερο βάρος στις γυναίκες.
-
Την ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος της ανεργίας σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Κορυδαλλού μέσα από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της πόλης.
-
Την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής και προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών της πόλης μας.
-
Συμμετείχαμε στην Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων όπου τριάντα πέντε φορείς του Πειραιά, με επικεφαλής την Νομαρχία υλοποιούν την Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ.
-
Ο Δήμος Κορυδαλλού και η ΔΕΕΠΑΠΕΚ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων «Εύξεινος Πόντος», την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και τον ΟΑΕΔ υλοποίησαν στην πόλη δράσεις δημοσιότητας, συμβουλευτικής, κατάρτισης και προώθησης στην απασχόληση παλιννοστούντων και οικονομικών μεταναστών που κατοικούν στον Κορυδαλλό.
«ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ»
Κοντά στον άνθρωπο και τις ανάγκες του
-
Τέθηκαν σε λειτουργία πέντε μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλα τα τμήματα του ΕΔΑΠΕ Κορυδαλλού εξυπηρετώντας πάνω από 150 άτομα.
-
Τέθηκε σε λειτουργία το "Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων" προσφέροντας φιλοξενία και φροντίδα σε ανήμπορους ηλικιωμένους.
-
Τέθηκε σε λειτουργία το πρωινό και το απογευματινό "Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες", ενώ λειτούργησε η "Παιγνιοθήκη" στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
-
Τέθηκε σε λειτουργία ο "Βρεφικός Σταθμός" της ΔΕΕΠΑΠΕΚ στο κτήριο Σολωμού και Χειμμάρρας.
-
Τέθηκε σε λειτουργία το "Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ".
-
Από το 2004 λειτούργησε "Θερινό πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης" για παιδιά εργαζόμενων οικογενειών έως 12 ετών, προσφέροντας λύση σε δεκάδες οικογένειες στη διάρκεια των σχολικών διακοπών.
-
Τέθηκε σε λειτουργία το "Κέντρο Πληροφόρησης Νέων".
-
Δημιουργήθηκε η «Στέγη Παιδιού» για τα εγκαταλελειμένα παιδιά και τα παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
-
Αναβαθμίστηκαν τα "Δημοτικά Ιατρεία" που λειτουργούσαν στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών (Πελοπίδα και Ξενοφώντος).
-
Εφαρμόστηκαν σημαντικά προγράμματα αιμοδοσίας, πρόληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής στα σχολεία, Τεστ Παπανικολάου και ψηλάφησης μαστού για τις γυναίκες, τα καλοκαιρινά μπάνια και οι παιδικές κατασκηνώσεις.
-
Υλοποιήθηκαν προγράμματος αντιμετώπισης παιδικής παχυσαρκίας, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.
-
Το 2003 πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης το 1ο Παναττικό Συνέδριο με θέμα "Ψυχική Υγεία στην Κοινότητα", ενώ το 2006 πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο "Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση" με τεράστια επιτυχία, πρωτοβουλίες που χαιρετήθηκαν θερμά από την επιστημονική κοινότητα και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-
Παρακολουθήθηκαν από παιδίατρους 750 βρεφη και νήπια των Δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών τα οποία ασφαλίστηκαν στην «Εθνική Ασφαλιστική».
-
Λειτούργησε η Σχολή Γονέων στους Παιδικούς Σταθμούς σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
-
Τα ΕΔΑΠΕ του Δήμου οργάνωσαν πενθήμερες εκδρομές σε ελληνικούς βιότοπους, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ «Περιβάλλον και τρίτη ηλικία».
-
Εφαρμόστηκε παντού το πρόγραμμα «Χοροκίνηση», ενώ διοργανώθηκαν δυο "Πανελλήνια Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Τρίτης Ηλικίας" και ο "1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τραγουδιού Τρίτης Ηλικίας". Επιπλέον πλήθος πρωτότυπων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων εμπλουτίσαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των μελών όλων των ΕΔΑΠΕ.
-
Δημιουργήθηκε και λειτούργησε στο Δήμο το Γραφείο Αλλοδαπών.
-
Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών αντιμετώπισε πάνω από 700 κοινωνικά περιστατικά την διετία (2004-2006).
-
Ενισχύθηκαν από τη Δημοτική Αρχή όλες οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στην πόλη. Με ιδιαίτερη προσοχή συμβάλλαμε στο έργο της «Γραμμής Ανθρωπιάς».
-
Λειτούργησε με πρωτοπόρο και καινοτόμο τρόπο το «Κέντρο Κοινωνικής Διαμεσολάβησης» που στηρίχθηκε σε εθελοντές.
-
Συγκροτήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας.
-
Ιδρύθηκε και λειτούργησε το «Γραφείο Ενημέρωσης Καταναλωτή και Ενίσχυσης της Τοπικής Αγοράς».
Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης (ΕΔΑΠΕ)
-
Αποτελούν εμπρακτη απόδειξη ενδιαφέροντος της Δημοτικής αρχής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας της Τρίτης Ηλικίας, οι οποίοι είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.
-
Είναι χώροι δημιουργικής διεξόδου, απασχόλησης και ψυχαγωγίας των ηλικιωμένων της περιοχής.
-
Επίσης, η πρόληψη σε θέματα υγείας, η ενημέρωση και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μερικές από τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.
-
Στον τομέα της ιατρικής φροντίδας τα μέλη ορισμένων ΕΔΑΠΕ μπορούσαν να απευθυνθούν και να έχουν δωρεάν μια φορά την εβδομάδα τον παθολόγο για συνταγογράφηση (ΙKA, ΟΓΑ, Δημόσιο) και εξέταση (σε περίπτωση ανάγκης), φυσικοθεραπεία (με συνταγή γιατρού) και μέτρηση πιέσεως, σακχάρου από νοσηλευτικό προσωπικό.
-
Στο τομέα της ενημέρωσης και της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, λειτουργούσαν ομάδες παραδοσιακών χορών, χοροκίνησης, εικαστικών, ζωγραφικής, χορωδίας, θεάτρου, καθώς και το πρόγραμμα Αθλητισμός και Γ' Ηλικία σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου.
-
Στον τομέα της ψυχαγωγίας, κάθε μήνα διοργανωνόταν γλέντι μεταξύ των μελών, καθώς και ημερήσια εκδρομή με συμβολική οικονομική συμμετοχή.
Στόχοι των ΕΔΑΠΕ ήταν να συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής ικανότητας και της ψυχικής ευεξίας των μελών τους και μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων να νοιώσουν ισότιμα και ενεργά μέλη της κοινωνίας.