Τα παλιά λατομεία του Σχιστού Κορυδαλλού – 115 στρέμματα

Ιστορία παλιά…..

Το Σχιστό είναι κτισμένο στο όρος Αιγάλεω και κατοικήθηκε κυρίως από ανθρώπους της μεσαίας τάξης μετά το 1974, oπότε και διακόπηκε η λειτουργία του λατομείου που υπήρχε στην περιοχή. Τα λατομεία, αν και ανήκαν χωροταξικά στον δήμο Κορυδαλλού, ο ίδιος δεν είχε κανένα έρεισμα σε αυτά.

Όμως πάμε να δούμε πως αυτά ήρθαν στη χρήση του Δήμου Κορυδαλλού.

Το 2003 επί δημαρχίας Στέφανου Χρήστου και μετά από αγώνες 6 ετών και αφού προηγήθηκε πολιτική κατάληψη του χώρου από τη δημοτική αρχή, πλήθος κατοίκων, κυρίως της περιοχής και αθλητικά σωματεία, μεταξύ και της Προοδευτικής,  το ελληνικό δημόσιο ξεκινά την διαδικασία απαλλοτριώσεων μέσα στον χώρο των παλιών λατομείων στο Κορυδαλλό.

Η έκταση των 115 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία απαλλοτριώθηκε τελεσίδικα το 2005 υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει 17 εκατομμύρια ευρώ για αυτές τις απαλλοτριώσεις. Χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών.

Ο συγκεκριμένος χώρος προβλέπεται να γίνει κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδο στίβου οκτώ διαδρομών, γήπεδο ποδοσφαίρου επαγγελματικών διαστάσεων, κερδίδες 5.000 φιλάλθων καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της Προοδευτικής, αλλά και των άλλων ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης. Επίσης, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ, χαντμπολ, τέννις και κολυμβητηρίου.

Το  2004 επί δημαρχίας Στέφανου Χρήστου έγινε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη Γ.Γ. Αθλητισμού, που υπεγράφη από τον τότε δήμαρχο, για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στα Λατομεία, όπως αυτό αποτυπώνονταν σε συγκεκριμένα σχέδια, όπως ήδη προαναφέρθηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 δημοπρατήθηκαν τα πρώτα έργα ύψους 4.000.000 ευρώ από τη Γ.Γ. Αθλητισμού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Το 2006 ο Στέφανος Χρήστου, όντας δήμαρχος Κορυδαλλού έχει ήδη βρει τα 4.000.000 ευρώ για να ξεκινήσει το μεγαλόπνοο αυτό έργο. Το έργο όμως για διάφορους λόγους μετά την παράδοση της δημοτικής αρχής του Στέφανου Χρήστου στην επόμενη δεν προχώρησε. Ο Κορυδαλλός έχασε μια ευκαιρία να δει στα παλιά λατομεία, σε μια έκταση 115 στρεμμάτων, ένα έργο πνοής, ένα έργο που θα προάγει τον αθλητισμό και την υγιή ψυχαγωγία των πολιτών.

Το 2014 ο Στέφανος Χρήστου όντας αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, βλέποντας ότι το έργο ανάπλασης των παλιών λατομείων έχει παγώσει, συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το ποσό των 6.000.000 ευρώ για να ξεκινήσει και πάλι η κατασκευή του έργου. Η χρηματοδότηση χάνεται όμως για δεύτερη φορά.  Τα παλιά λατομεία δεν αναμορφώνονται. Ο Κορυδαλλός συνεχίζει να ζει με αυτό το μεγάλο αγκάθι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Και ερχόμαστε στο 2020 όπου η Γ.Γ.Α παραχωρεί τον χώρο στον δήμο Κορυδαλλού με όρους ασύμφορους προς τον δήμο του Κορυδαλλού. Γιατί ασύμφορους; Διότι, όποια αθλητικά έργα γίνουν στο χώρο αυτό, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το δήμο και μόνο και όχι από το Υπουργείο Αθλητισμού!!! Μάλιστα, στα τρία χρόνια θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής δεν έγινε απολύτως τίποτα στα Λατομεία,  εκτός από τα άγνωστης εργολαβίας και κόστους, γηπεδάκια του τένις.

Με αυτή την σύμβαση ο δήμαρχος και οι διάφοροι πολιτικοί του συνεργάτες καταδίκασαν αυτή την πολύτιμη έκταση για το δήμο και την ανάπτυξή του, σε πλήρη αδράνεια.

115 Στρέμματα πολύτιμου χώρου όχι μόνο βρίσκονται αφημένα στη μοίρα τους, αλλά αποτελούν δημόσιο κίνδυνο! Ένας χώρος  γεμάτος απόβλητα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, μπάζα και σκουπίδια που επιβάρυναν το περιβάλλον.

Συνεχίζουμε λοιπόν από εκεί που το αφήσαμε…..

Ο αγώνας συνεχίζεται γιατί η έκταση των 115 στρεμμάτων ανήκει στους δημότες του Κορυδαλλού και οι αγώνες ετών πρέπει να δικαιωθούν.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Ο Στέφανος Χρήστου ανταποκρινόμενος στην “νέα εποχή των πραγμάτων”, έθεσε τον εαυτό του επικεφαλής μιας ενωτικής παράταξης που βρίσκεται πέραν από προτιμήσεις κομμάτων, τον Σύγχρονο Ανθρώπινο Κορυδαλλό, ξανά